Löparknä är hemskt, men det går att behandla!

Om du är en flitig löpare, cyklist eller skidåkare har du säkerligen kommit i kontakt med termen löparknä. Andra namn för löparknä är iliotibialbandsyndrom (vilket ibland endast benämns ITBS), tractus iliotbialis tendinit samt iliotibal band syndrome. Symptomen brukar vara smärta längst utsidan på knät som uppstår genom att senan som går längs utsidan av låret blir överbelastad. Besvären brukar uppkomma i samband med eller strax efter högintensiv träning eller efter långa perioder av stillasittande. Andra symptom kan vara:

  • Smärta runt knäskålen, särskilt där  knäskål och lårben möts.
  • Svår smärta vi alla tillfällen du böjer knäet, oavsett aktivitet.
  • Smärta som är värre när du går i nedförsbacke.
  • Ploppande ljud/känsla i knäet.
  • Svullnad

Varför får man löparknä?

Löparknä är egentligen en klassisk överbelastningsskada som främst kommer ifrån att vid cykling, löpning, skidåkning-rörelser rör sig senan som går på utsidan av knäet konstant över benen på utsidan av knäleden. Senan blir då bli irriterad vilket bidrar till smärta vid aktivitet. I en del fall kan även en inflammation i slemsäcken som ligger som friktionskudde mellan ben och sena uppstå. Ibland kan det knastra lite från senan då man böjer och sträcker benet. Det gör också ont att klämma och känna på senan. Vad kan då anledningen vara? Jo, fotvalv, benlängdsskillnader och knävinkel är exempel på så kallade biomekaniska faktorer som kan spela in i utvecklingen av skadan. Även felaktig utrustning och ändrat underlag kan påverka.

Köp din Foam roller hos:

Hur behandlar man löparknä?

Som nämnt ovan finns det en rad olika orsaker till att man drabbas av löparknä. En mer grundlig (och omfattande) behandling är att korrigera felställningar i fot, vrist och underben med hjälp av skoinlägg eller boka in en löpanalys för att få hjälp med att korrigera löptekniken och helt enkelt öva bort ett ”dåligt” beteende övertid. Men dessa åtgärder är främst för den som har svåra och återkommande problem under en längre tid. För den större massan som har problem med löparknä är:

  • Återkommande stretching och massage av det långa bindvävsstråket på lårets utsida det som kommer göra underverk. 
  • Vila, tråkigt med sant. Se över ditt schema och se om du kan vara smartare i din träningskalender för att ge dig så mycket återhämtningstid som möjligt.

Hur kan en foam roller hjälpa mig?

Sedan foam rollern exploderat i popularitet har den blivit ett stående inslag i många sjukgymnaster och idrottares återhämtning- och rehabträning. Ett av behandlingsområdena där foam rollern gjort succé är vid besvär med löparknä. Då foam rolling är form av självmassage kan man enkelt och effektivt behandla det långa bindvävsstråket på lårets utsida som är en stor bov i dramat med löparknä. Fördelen med foam rollern är att du kan behandla dig själv när som helst och var som helst, du behöver inte boka tider med sjukgymnast eller andra behandlingar. Du sparar med andra ord både tid och pengar. Se video nedan om hur du använder foam rollern mot dina besvär med löparknä. Det finns även en rad olika streching-övningar som är effektiva och rekommenderas starkt i samband med foam rolling-övningar.

Lycka till!

Övningar med foam roller mot löparknä

Stretching-övningar mot löparknä

Massor av foamrollers på

Vad tyckte du om sidan? Hjälp oss att bli bättre!

3.9 (77.84%) 37 röster