Nedan har vi samlat de bästa och viktigaste övningarna med en foam roller. Det en uppsjö av olika foam roll övningar och sätt att använda en foam roller. Den kan användas som massage och återhämtning men även i rörlighetsövningar och i träning. Övningarna nedan är en bra start om du är ny till foam rolling eller om du har problem med stelhet eller smärta i de berörda muskelgrupperna nedan. Vi har samlat de bäst övningarna för bröstrygg/längrygg, nacke/bröstrygg, Baksida lår/Hamstringsmusklerna, Framsida lår, Utsida lår och IT-band, vader och rumpa.
Innan du sätter igång, tänk på att:
  • Tänk på att slappna av så mycket du kan när du använder en foam roller. Din kropp kommer att spänna sig för det är det den vill vid smärta. Viktig att andas också – efter en stund kommer smärtan avta när cirkulationen är igång.
  • Kom ihåg att det ska kännas och göra lite ont men givetvis inte för ont. Man brukar säga att det inte får vara mer än en 8:a på en indivduell smärtskala på 1-10.
  • Återigen, andas med djupa andetag för att underlätta avslappningen.
  • Rulla metodiskt fram och tillbaka över den muskelgrupp eller område du vill massera. Du kan även stanna kvar och ”trycka” lite om du finner en trigger-punkt eller muskelknuta.
  • Ha tålamod! Det kommer ta ett tag innan du har rätta tekniken där du når musklerna.
  • Var disciplinerad. Gör övningarna regelbundet. Du kommer må mycket bättre efter bara några dagar!
Kör hårt och lycka till!

Ländrygg/Ryggslut

Stelhet och smärta i ländryggen/ryggslutet är en väldigt vanlig åkomma bland folk idag. Använd foam roller till att värma upp ländryggen och komma åt ömma punkter. Oftast är det inte ländryggen i sig som är orsak till smärtan utan någon i närheten. Testa därför att rulla mot höfterna, precis som den sista övningen i videon.

Nacke/Bröstrygg

I videon visas en rad övningar som är väldigt populära och viktiga. Idag sitter vi ned mer än någonsin och besvär med nacke och bröstrygg är vanligt. Övningarna i videon kommer öka din rörlighet och pressa mot de viktigaste trigger-punkterna. Kommer göra mirakel!

Baksida lår/Hamstringsmusklerna

Baksidan av låret har tre stora muskelgrupper och är ett vanligt problemområde bland idrottare. Foam roller övningar hjälper till att hålla musklerna i trim och förebygger skador på ett bra sätt. I videon visas en av de klassiska övningar inom foam rolling.

Framsida lår

Ett bra område att behandla om du är löpare! Rulla från knät upp mot bäckenet. Rulla ej över knät. Vrid gärna kroppen åt både vänster och höger för att komma åt hela främre delen av låret och låt tåspetsarna peka utåt. Rulla i några minuter tills du känner att spänningarna släpper.

Köp din foam roller hos:

Väldigt bra sortiment med 44 produkter inom kategorin foam rollers och trigger point.

Besök butiken

Utsida lår och IT-band

Lägg sig på sidan med foam rollern på utsidan av låret och rulla sen upp och ner ovanför knät. Byt sedan läge och rulla en minut på IT-bandet, strax under höftbenet och ner. Tenderar att vara ganska smärtsam övning. Men håll ut! Det känns snabbt bättre och kommer göra mirakel.

Vader

Foam rolling av vader är något många har en hatkärlek till. Ömma vader tenderar att vara väldigt känsliga för yttre påverkan så var inte förvånad om det kan kännas lite extra din första gång. Men för dig som t.ex. löpare är dessa övningar fantatiska.

Rumpa

De största musklerna i kroppen sitter i rumpan och det är de som får ta en stor del av det dagliga slitet med att röra dig. Därför är det viktigt att hålla dem i trim och rörliga. Övningarna i videon visar hur du med foam roller behandlar de punkter som får muskulaturen att slappna av.

Vad tyckte du om sidan? Hjälp oss att bli bättre!

foamroll
3.6 (71.96%) 204 röster